Mar 4, 2010

Nisa' Selangor: So U Think U Can Sing?? (SoUTUCS'10)

Posted by Nisa' Selangor at 11:49 PM 2 comments
Nisa' Selangor mengambil inisiatif sekali lagi dalam mendekati generasi muda dengan penganjuran Pertandingan Suara Nisa' atau lebih dikenali sebagai Nisa' So U Think U Can Sing? (SoUTUCS'10) yang akan diadakan pada 21 Mac 2010 bertempat di Auditorium Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

Antara objektif SoUTUCS'10 ialah:
  • Menyediakan alternatif hiburan Islam bersyariat kepada golongan belia wanita dalam menangani isu sosial hiburan melampau di kalangan masyarakat.
  • Menunjukkan kesyumulan Islam dalam menjaga maruah umatnya.
  • Memperkenalkan NISA’ sebagai badan bukan kerajaan (NGO) yang terlibat aktif dalam program-program pembangunan modal insan.
Bagi yang berminat sila hubungi wakil Nisa' Kawasan masing-masing untuk mendapatkan maklumat lanjut atau lawati web blog Nisa' Kawasan yang berkenaan.


HUKUM NYANYIAN WANITA?? HILANGKAN KEKELIRUAN ANDA..

Posted by Nisa' Selangor at 11:45 PM 3 comments
Pengertian Nyanyian

1) Meninggikan suara (bersuara dengan lantang dan jelas) yang disertai dengan pengulangan lirik sama ada mempunyai irama muzik atau tanpa irama.

2) Setiap individu yang meninggikan suaranya (menyebut dengan suara yang jelas dan lantang) dengan menyebut sesuatu perkara lantas diulang-ulang kalimah tersebut berulang kali, maka itu dikira nyanyian menurut masyarakat Arab.
(Abu Sulaiman Al-Khutobi)

3) Mengangkat suara (menyebut dengan jelas) dengan membaca syair.
(Fuqaha' Mazhab Syafi'e)

HUKUM LELAKI MENDENGAR NYANYIAN WANITA BUKAN MAHRAMNYA

"Kami telah menyebutkan bahawa nyanyian wanita ajnabiah untuk meraikan majlis-majlis yang membawa kepada kemaksiatan ataupun pendengar-pendengar nyanyian yang takut sekiranya mereka mendengar nyanyian dari penyanyi-penyanyi wanita akan menyebabkan berlakunya fitnah, maka di dalam kedua-dua situasi ini hukum nyanyian adalah haram. Adapun yang dimaksudkan dengan fitnah di sini ialah perkara-perkara yang ditegah oleh Islam. Sekiranya nyanyian hamba wanita itu dipersembahkan kepada tuannya, maka tidak berlakunya sebarang larangan daripada syara'. Maka keharusan mendengar nyanyian hamba wanita ini turut meliputi kepada lelaki-lelaki lain yang bukan tuan kepada si penyanyi wanita ini apabila tiada di sana perkara-perkara yang boleh menimbulkan fitnah".
(Imam Al-Ghazali)

DALIL YANG MEMBENARKAN LELAKI MENDENGAR NYANYIAN WANITA

1) Kisah dua jariah yang menyanyi di rumah RasululLah s.a.w. :-

Ibn Hajar Al-'Asqalani ketika menghuraikan hadis ini telah menyebutkan bahawa harus mendengar nyanyian hamba wanita dengan syarat nyanyian tersebut sunyi daripada unsur-unsur fitnah.

2) Kisah nazar seorang hamba wanita:-

Daripada Buraidah "RasululLah s.a.w. telah pergi berperang dalam satu peperangan. Setelah Baginda pulang dari peperangan, datang seorang hamba wanita berkulit hitamlantas berkata" : "Ya RasululLah! Sesungguhnya aku bernazar sekiranya Allah Taala mengembalikanmu dari peperangan dalam keadaan sejahtera, aku akan bermain kompang di hadapanmu dan menyanyi" Maka kata RasululLah s.a.w.: "Kalau kamu telah bernazar, maka pukullah (kompang sebagaimana kamu bernazar). Sekiranya tidak (bernazar) maka tidak perlulah (memukul kompang)."

Hadis ini berkaitan dengan masalah nazar. Sebagaimana kita ketahui, nazar tidak boleh dilaksanakan melainkan perkara yang dinazarkan itu bertepatan dengan syara'. Apabila RasululLah s.a.w. membenarkan hamba wanita itu menunaikan nazarnya, ini membuktikan bahawa nyanyian seorang wanita di hadapan lelaki yang bukan mahramnya adalah harus apabila tidak berlaku sebarang fitnah.

Gambar Hiasan

SYARAT DAN ETIKA YANG MENGHARUSKAN NYANYIAN WANITA

1) Isi nyanyian hendaklah bertepatan dengan kehendak Islam. Segala bentuk lirik nyanyian yang menyalahi syariat Allah S.W.T. adalah haram.


2) Penyampaian nyanyian hendaklah bertepatan dengan Islam. Islam mengharamkan segala bentuk nyanyian apabila si penyanyi mendedahkan aurat, melakukan gerak badan yang memberahikan atau si penyanyi mempersembahkan nyanyian dengan suara yang lucah yang boleh menyebabkan fitnah serta rangsangan nafsu yang kotor di kalangan penonton sekalipun lagu yang dinyanyikan adalah lagu-lagu yang baik.

3) Suasana majlis persembahan nyanyian hendaklah bertepatan dengan Islam. Percampuran di antara lelaki dan wanita yang bukan mahram tanpa sebarang sekatan dan had, majlis tari-menari di kalangan lelaki dan wanita yang juga buka
n mahram, berlakunya acara minuman keras dan seumpamanya merupakan faktor yang menyebabkan satu-satu agenda yang baik dari segi matlamat pada asalnya berubah menjadi satu bentuk penderhakaan kepada Allah S.W.T. lantaran maksiat yang mewarnai majlis tersebut.

4) Nyanyian yang ingin dipersembahkan hendaklah tidak berlebih-lebihan sehingga hak-hak dan kewajipan yang lain terabai seperti solat, hak mencari nafkah, menuntut ilmu dan sebagainya.

5) Setiap pendengar dan penonton adalah mufti kepada dirinya sendiri. Apabila satu-satu nyanyian adalah harus berdasarkan empat syarat yan
g telah disebutkan di atas, tetapi nyanyian itu telah menyebabkan penonton tersebut secara individu terangsang nafsunya lantas mengkhayalkan perkara-perkara yang tidak selayaknya difikirkan, maka ketika itu hendaklah si pendengar atau penonton tersebut menjauhi nyanyian tersebut disebabkan kesan negatif yang timbul di dalam dirinya sendiri. Konklusinya, setiap pendengar kepada satu-satu nyanyian yang halal adalah mufti kepada dirinya sendiri.


"Muzik merupakan satu fitrah yang dianugerahkan oleh Allah kepada manusia selaku khalifah Allah S.W.T. di atas muka bumi ini. Islam tidak datang untuk memerangi fitrah, tetapi Islam datang untuk memimpin dan menuntun fitrah agar tidak lari dari manhaj dan landasan Islam."

Mar 1, 2010

Baitul Mukmin

Posted by Nisa' Selangor at 11:22 PM 0 comments


Selamat Pengantin Baru kepada kedua-dua crew Nisa yang bakal melangsungkan perkahwinan pada bulan dan tarikh yang sama. Tak perasan pula tarikh yang sama...hehee...





Doakan kepada yang sahabiah yang lain ye...;)







Selamat Pengantin Baru!

Posted by Nisa' Selangor at 1:49 PM 0 comments



Mabruk! Mabruk!Semoga sentiasa dibimbing ke SyurgaNya.Amin!


p/s: sori eh wani.hang jgn le malu2 alah nk promote walimah hang.hehe...Selamat menempuh alam keluarga.err...klu yg mai walimah hang tu nnt,terover bajet,mintak mahap lah yek...al maklum,klu dh promot dlm blog ni,mayb unpredictable.anyway,tahniah!

Mulianya Peribadi Rasulullah SAW

Posted by Nisa' Selangor at 12:48 PM 0 comments

“Jangan buang masa. Lebih baik kita kejar Muhammad. Tujuan utama kita membunuh Muhammad, bukan Ali,” kata Abu Lahab sambil mengajak mereka keluar dari rumah itu bagi mengejar Muhammad.


“Tunggu dulu!” teriak Umaiyah bin Khalaf pula.


“Semasa menggeledah tempat tidur Muhammad, aku terjumpa banyak barang berharga yang ditinggalkan oleh Muhammad. Mari kita ambil barang-barang itu,”


“Semua barang-barang itu bukan kepunyaan Muhammad. Dia menitipkan kepada saya untuk dipulangkan semula kepada tuannya,” kata Ali pula.


“Dia bohong!” sanggah Umaiyah.


“Benar kata Ali,” kata Abbas pula yang baru sampai di situ. “Walau kamu membenci Muhammad tetapi masih ramai yang percaya kepada kejujurannya. Mereka menyerahkan harta mereka kepada Muhammad untuk dijaga.”


“Sekiranya Muhammad mahu, dia boleh membawa lari semua barang berharga itu ke Yathrib dan dia boleh hidup senang lenang di sana. Tetapi Nabi Muhammad itu seorang yang jujur. Walau dia dihalau dari tanah airnya sendiri namun dia masih bersikap jujur. Dia titipkan semua harta itu kepada saya bagi diserahkan semula kepada tuannya,” kata Ali bin Abi Talib pula.



Petikan dari buku Novel Sejarah Islam: Ali bin Abi Talib karya Abdul Latip Talib


...............................................................................................................................................


Nabi SAW mendapat perkhabaran awal dari Allah SWT melalui utusanNya iaitu Malaikat Jibrail mengenai pakatan khianat tersebut. Baginda bersama-sama Saidina Abu Bakar, melakukan hijrah ke Madinah pada malam itu juga.


Kuasa Allah SWT mengatasi segalanya. Dia Yang Maha Bijaksana adalah sebaik-baik perancang. Subhanallah… MasyaAllah!


Mulianya peribadi Rasululullah SAW telah menghantar signal yang positif kepada orang-orang yang berada di sekeliling Baginda. Di antaranya:

1. Saidina Ali bin Abi Talib


Nabi SAW menyuruh Ali bin Abi Talib berbaring di tempat tidurnya. Tanpa banyak soal jawab dan tanpa menghiraukan keselamatan dirinya, Ali bin Abi Talib menuruti arahan itu. Malah beliau boleh tidur nyenyak di tempat tidur Nabi SAW.


Allah SWT memuji tindakan Ali itu dengan turunnya ayat Quran, Surah Al-Baqarah (207) yang bermaksud:


“Dan ada antara manusia yang sanggup mengorbankan dirinya kerana mencari keredhaan Allah. Dan Allah pula amat belas kasihan terhadap hamba-hambaNya”

Lihatlah, betapa setia dan cintanya sahabat Nabi SAW terhadap Rasulullah SAW tanpa menghiraukan keselamatan diri sendiri, tanpa memberikan hatta satu alasan sekalipun!


2. Saidina Abu Bakar

Sebaik sahaja Abu Bakar dipilih menjadi teman perjalanan Rasulullah SAW untuk berhijrah ke Madinah, beliau segera membuat persiapan. Beliau telah membeli 2 ekor unta bagi dijadikan tunggangan. Kemudian beliau bertemu dengan orang yang boleh dipercayai, Abdullah bin Uraiqit, lalu memintanya menjadi penunjuk jalan. Beliau juga berpesan kepada Amir bin Fuhairah yang mengembala kambing supaya memerah susu kambing sebagai bekalan semasa bersembunyi di dalam gua Thsur. Asma’ pula ditugaskan untuk menghantar makanan.


Sahabat-sahabat yang dimuliakan,


Ini menunjukkan betapa kasihnya seorang sahabat yang sanggup berkorban terhadap Nabi SAW dengan membuat perancangan yang teliti supaya Nabi SAW selamat melakukan penghijrahan ini. Walaupun beliau tahu, nyawanya menjadi taruhan. Benar! Kesetiaan seorang sahabat tidak dapat dibandingkan dengan harga dunia.


3. Kepercayaan orang ramai terhadap Rasulullah

Walaupun ramai yang membenci Rasulullah SAW, namun mereka masih lagi mempercayai sifat kejujuran yang ada pada diri Rasulullah SAW hinggakan ramai lagi yang menyerahkan harta mereka untuk dijaga oleh Rasulullah SAW. Sinar cahaya peribadi Rasulullah SAW memberi seluas ketenangan kepada masyarakat sekelilingnya.


Berbanding di zaman sekarang ini, bank-bank yang menjadi tempat simpanan harta orang ramai tumbuh merata tempat namun masih juga berlaku pecah amanah. Nyatalah bahawa zaman yang semakin jauh dengan zaman Rasulullah SAW ini, akan semakin longgar pegangan dan kepercayaan terhadap Islam. Keamanan, kemakmuran serta ketenangan sesebuah negara adalah menurut pemimpin pada zaman tersebut.



Ketahuilah para sahabat,


Kita sebagai manusia yang dikurniakan akal oleh Allah SWT, boleh menilai sendiri peribadi pemimpin pada masa sekarang ini. Penilaian rasional yang dibimbing Allah SWT akan menghasilkan penilaian yang ‘luar biasa’ daripada yang biasa-biasa. Rentetan penilaian yang ‘luar biasa’ itulah yang akan menbentuk diri kita untuk menjadi Mukmin yang luar biasa.


Mudah sahaja untuk kita menilai. Lihat saja dengan kes-kes sosial yang semakin rancak didedahkan seperti buang dan bakar anak, ibu yang bersekedudukan dengan teman lelaki, remaja sekolah yang melacurkan diri dan lain-lain lagi.


Tidak perlu risau. Allah SWT akan 'membuka' rahsia-rahsia dosa yang dilakukan oleh hamba-hambaNya. Nantikanlah 'episod' seterusnya..


Marilah sama-sama kita contohi peribadi Rasulullah SAW kerana Rasulullah SAW adalah sebaik-baik contoh / ikutan. Rasulullah SAW adalah ikutan yang releven untuk sentiasa dicontohi berbanding artis-artis yang semakin menjadi ranking tertinggi di mata masyarakat kini.



* Catatan ini tiada kaitan antara yang hidup dengan yang mati. Hanya pendapat peribadi Penulis sahaja.

Always Be There - Maher Zain

Posted by Nisa' Selangor at 12:20 PM 2 comments



Always Be There (Writer: Thanks Allah!)


Allahuakbar....


If you ask me about Allah

And what I know about it

I'll answer will be....


It's everything about Allah

The pure love to our soul

Who have created you and me,

The heaven and whole universe

The One that made us hold and free

The Guardian of His True believers


So when the time gets hard

There's no way to turn

As He promises to you

He'll always be there

To bless us with His love and His mercy coz

As He promises to you

He'll always be there


He's always watching us, guiding us

And He knows what's in our little heart

So when you lose your way to Allah

You should turn

As He promises to you

He'll always be there...


Colud bring the sun from the darkness

Into the light

Subhanallah

Capable of everything

Should never feel afraid of anyhting

As long as we follow His guidance

All the way through a short time

We have in this life

Soon it'll all be over

And we'll be in His heaven

And we'll be fined


So when the time gets hard

There's no way to turn

As He promises to you

He'll always be there

To bless us with His love and His mercy coz

As He promises to you

He'll always be there

He's always watching us, guiding us

And He knows what's in our litlle heart

So when you lose your way to Allah

You should turn

As He promises to you

He'll always be there...


Allahuakbar..

Skim Mesra Usia Emas (SMUE)

Skim Mesra Usia Emas (SMUE)
Anugerah khairat kematian sebanyak RM 2,500 tanpa mengira jantina, kaum, agama, fahaman politik, status ekonomi dan tahap sosial. PERCUMA! Anugerah istimewa Kerajaan Negeri Selangor untuk WARGA EMAS dan OKU

Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS)

Tabung Warisan Anak Selangor (TAWAS)
Kerajaan Negeri Selangor akan menghadiahkan tabung simpanan sebanyak RM 100.00 bagi setiap pendaftaran TAWAS yang berjaya. Pada usia 18 tahun, anak-anak ini berpeluang menerima RM 1,500.00 seorang hasil daripada pelaburan dalam TAWAS.

Wanita Selangor

Wanita Selangor
Kembalikan rasa hormat dan hak kesaksamaan kepada wanita demi pemulihan keselamatan sosial

Ibu Tunggal Selangor (ITS)

Ibu Tunggal Selangor (ITS)
Salah satu objektifnya ialah sebagai sumber penyelaras dan perlaksanaan kursus-kursus kemahiran dan peningkatan pengetahuan bagi meningkatkan pengupayaan kapasiti (capacity building) ibu tunggal dan keluarga.

Skim Mikro Kredit Selangor (SkimSel)

Skim Mikro Kredit Selangor (SkimSel)
Skim Mikrokredit Selangor (SkimSel) ditubuhkan pada 8 Julai 2010 di bawah Yayasan Dar Al Qard Al Hasan Selangor (YDAQAHS). Objektif penubuhannya ialah untuk mengurangkan isirumah miskin terutamanya di luar Bandar. SkimSel mengamalkan kaedah pemberian pembiayaan yang mudah, berpenyeliaan rapi dan berasaskan pematuhan disiplin kredit, tanpa cagaran, tanpa penjamin dan tanpa tindakan undang-undang.

nak kongsi petua/tips? emailkan kepada kami di teampronisa@gmail.com

Sape kate hampas kopi useless? Eh eh..korg jgn buang dulu hampas tu. Ia amat brguna utk mndapatkn wajah/kulit yg halus & bersih. Caranya, ambil hampas trsebut & tonyoh kt muka selama 10 min. Kemudian cuci dgn air bersih + selawat + doa penerang hati. Boleh amalkn setiap pg. Insyaallah licin & segar. Org pun sedap memandang. Boleh try sbg scrub bdn juga..(yg ini sy belum prnh try.sape2 yg prnh try,leh share keberjayaannya.hehee). Sy prnh cuba ms skolah dulu tp kt tgn la..(terkebetulan). Member skolh tegur tgn sy halus. Sy pelik jg sbb sy mmg x pakai lotion apa2. Just share dgn mereka, ramas2 la dgn hampas kopi. Nnt licin r...hehee... Kirenye ini backup utk cover line la klu mak mertua pelik tgn kta halus...hahaa..(pecah rahsia aku!!) kihkihh :) Slamat mencuba! ;)
 

Nisa' Selangor Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei